22 Μαΐου 2015

ΔΟΕ: Λειτουργία Σχολικών Επιτροπών

Θέμα: Λειτουργία Σχολικών Επιτροπών
(με αφορμή την περίπτωση του Δήμου Σαλαμίνας) 


Με αφορμή καταγγελία του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Σαλαμίνας αναφορικά με το ζήτημα της λειτουργίας της Σχολικής επιτροπής του Δήμου Σαλαμίνας, το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. επισημαίνει:
H συνεχής μείωση της οικονομικής επιχορήγησης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων (μέσω των ΚΑΠ των σχολικών επιτροπών) έχει δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων τα οποία επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στην εκπαιδευτική διαδικασία και στη λειτουργία των σχολείων. Η μείωση των πιστώσεων για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών με πρόσχημα τις μνημονιακές δεσμεύσεις, έχει δημιουργήσει συνθήκες λιτότητας και περικοπών σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Σαλαμίνας: «το πρόβλημα αυτό στις σχολικές μονάδες της Σαλαμίνας, είναι περιπλοκότερο αφού:
* Δεν γίνεται κατανομή των εγκεκριμένων πιστώσεων παρά το ότι αυτό προβλέπεται από το νόμο (άρθρο 2).
* Δεν έχει πιστωθεί ούτε ένα ευρώ στους λογαριασμούς τραπέζης των σχολείων (άρθρο 8, παρ. α και β).
* Δεν υπάρχουν καταστάσεις εισπράξεων –πληρωμών και ως εκ τούτου δεν δύναται να υπάρχει βιβλίο « ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ», για να υπάρχει ο έλεγχος των κινήσεων κάθε μήνα.( άρθρο 11).
* Εξαιτίας αυτής της μη τήρησης της νομοθεσίας δεν κατέστη δυνατό οι διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων της Σαλαμίνας να στείλουν στη σχολική επιτροπή «πρωτότυπα των καταστάσεων εισπράξεων και πληρωμών μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά» (άρθρο 12, παρ. α). Δεν έχει υποβληθεί συνοπτικός ετήσιος πίνακας απολογισμού (άρθρο 12, παρ. β) και έγκριση του από το διοικητικό συμβούλιο της Σχολικής Επιτροπής».