10 Νοεμβρίου 2019

ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΑ - ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


Την Τετάρτη 6/11, πραγματοποιήθηκε η γ’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών, αλλά ( σύμφωνα και με τα στοιχεία των Αιρετών του ΠΥΣΠΕ και του Συλλόγου) οι προσλήψεις που ανακοινώθηκαν δεν καλύπτουν τις ανάγκες της διεύθυνσης Πειραιά, δημιουργώντας προβλήματα και μεγάλες δυσλειτουργίες στα σχολεία.
    Ειδικά στο ολοήμερο αυτές οι ελλείψεις οδηγούν ξεκάθαρα σε υποβάθμιση και απαξίωση του ρόλου του. Ακόμη και τώρα τα περισσότερα σχολεία της Διεύθυνσης Πειραιά και της Σαλαμίνας δεν έχουν καταφέρει  να «αναπτύξουν» πλήρως το πρόγραμμά τους.  Με τη σύνταξη του ωρολογίου προγράμματος να είναι καθημερινός πονοκέφαλος και ενίοτε άγονη προσπάθεια «τετραγωνισμού του κύκλου», με ιστορίες καθημερινής τρέλας που βιώνουν διευθυντές και Σύλλογοι Διδασκόντων προκειμένου να συντάξουν και να παραδώσουν τα προγράμματα τους και  με συνεχείς μετακινήσεις των δασκάλων ειδικοτήτων από σχολείο σε σχολείο για την κάλυψη του ωραρίου τους . Τα σχολεία αδυνατούν, με τα ήδη υπάρχοντα κενά,  να αποκαταστήσουν την κανονική λειτουργία τους.
  Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η ανατροπή του προγραμματισμού χιλιάδων οικογενειών , οι οποίες αναγκάζονται πλέον να στραφούν προς τα Ιδιωτικά Κέντρα Μελέτης, πληρώνοντας φυσικά και το ανάλογο οικονομικό κόστος. Δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόταση της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων Ελλάδας για νομιμοποίηση των Κέντρων Μελέτης για μαθητές του Δημοτικού που λειτουργούν σε ιδιωτικές φροντιστηριακές εγκαταστάσεις.  Η απαξίωση δομών του δημόσιου σχολείου και ενός σημαντικού κομματιού της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, δημιουργεί το έδαφος για τέτοιες πρωτοβουλίες.
  Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας να στελεχώσουν το δημόσιο σχολείο, να λειτουργήσουν παντού τα ολοήμερα τμήματα, με :

·         μόνιμους και μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη όλων των κενών
·         έναν δάσκαλο ΠΕ70 ανά δύο τμήματα ολοημέρου
·      μετακίνηση μέχρι δύο σχολεία για τους δάσκαλους ειδικοτήτων για την κάλυψη του ωραρίου τους