09 Σεπτεμβρίου 2020

Να αποσυρθεί η διάταξη για τις τρίμηνες συμβάσεις εργασίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

 

   Με μια αιφνιδιαστική κίνηση η κυβέρνηση της ΝΔ και η Υπουργός Παιδείας επιδιώκει να εισαγάγει νέες εργασιακές σχέσεις γαλέρας για τους αναπληρωτές στην εκπαίδευση. Στο σχέδιο νόμου του Υπ. Υγείας, που κατατέθηκε στη Βουλή  στο μέρος Δ', άρθρο 24, προβλέπονται προκηρύξεις για τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών για κάλυψη έκτακτων κενών ή για τηλεκπαίδευση.

   Συγκεκριμένα:

·       στο  άρθρο 24 που αφορά την εκπαίδευση  αναφέρει: «… Η διάταξη του άρθρου 24 με την οποία παρέχεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ή μέλη Ε.Ε.Π. ή Ε.Β.Π., πλήρους ή μειωμένου ωραρίου, με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου τρίμηνης κατ’ ελάχιστον διάρκειας… …για να παρέχουν διδακτικό ή υποστηρικτικό έργο, κατά περίπτωση, δια ζώσης… …ή της ανάγκης παροχής τηλεκπαίδευσης που πιθανολογείται ότι θα προκύψουν, λόγω της πανδημίας.»  

·       στο άρθρο 24 παρ.9 ξεκαθαρίζει ότι όποιος προσληφθεί ως προσωρινός αναπληρωτής (νέος όρος εργασίας στην εκπαίδευση) δεν είναι διαθέσιμος πια για άλλη πρόσληψη και άρα δεν δικαιούται να προσληφθεί ως αναπληρωτής ορισμένου χρόνου ακόμα κι αν έρθει η σειρά του! Εν ολίγοις θα τον διαγράψουν από τους πίνακες των προσλήψεων αναπληρωτών.

·       στο άρθρο 24. παρ.12 «…Κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος, όπως το ωράριο των εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας…» που συνιστά καταπάτηση κάθε κατοχυρωμένου εργασιακού δικαιώματος και ωραρίου.

·       Το άρθρο24 παρ. 4 προβλέπει «…μοριοδότηση προσαυξημένη κατά μισό έκαστης περίπτωσης», επιχειρώντας  να εκβιάσει σε αποδοχή αυτών των εξευτελιστικών συμβάσεων ,αλλά και να διασπάσει τους εκπαιδευτικούς.

   Η νέα νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας αποτελεί κατάφωρη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα στην εκπαίδευση. Είναι εξοργιστική η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμπεδώσει τις πιο άθλιες σχέσεις εργασίας και στην εκπαίδευση  χωρίς δικαιώματα και προστασία στο όνομα του covid19.  Την ίδια στιγμή ανοίγει το δρόμο για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και των μονίμων εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αφού το ωράριο και ο τόπος διεξαγωγής των μαθημάτων καθορίζεται με μια υπουργική απόφαση.

Ζητάμε ΑΜΕΣΑ

·                   Να αποσυρθεί η διάταξη για τις τρίμηνες συμβάσεις εργασίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών .

·                   Να γίνει Β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών, όλων των ειδικοτήτων, για την κάλυψη όλων των κενών με πλήρες ωράριο .

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: