10 Δεκεμβρίου 2017

Νέο επεισόδιο στον μνημονιακό κατήφορο της κυβέρνησης ;

    Αν και πάγια αρχή μας είναι να μην παίρνουμε θέση επί διαρροών, ανακοινώσεων και «διαψεύσεων», η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και η προσπάθεια του να περάσει εν κρυπτώ σε τροπολογία τη διάταξη για την απεργία, αναδεικνύουν μια ξεκάθαρη παρελκυστική πολιτική εξαπάτησης και εντυπώσεων κι από αυτή την κυβέρνηση.
    Τα σενάρια που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες μέρες δεν ήταν παρά ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που στόχο είχε να τρομοκρατηθούν οι εκπαιδευτικοί από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ και να αποδεχθούν την συμφωνία ως το μικρότερο κακό. Η συμφωνία  «φαίνεται» να προβλέπει:
·         Την υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο και τις 30 ώρες του εργασιακού ωραρίου. Εκτός από την προφανή αύξηση εργασιακού χρόνου, η 30ωρη υποχρεωτική παραμονή στο σχολείο προοιωνίζει το επόμενο βήμα : την αύξηση ακολούθως του διδακτικού ωραρίου και τη μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών στα επόμενα χρόνια, λόγω λήξης του ΕΣΠΑ.
·         Την προσπάθεια –με ποιο τρόπο άραγε;- αποχαρακτηρισμού της ώρας της σίτισης ως διδακτικής .
·         Την αξιολόγηση στελεχών και σχολικών μονάδων, που ήταν και η κατεύθυνση του ΟΟΣΑ για το διάστημα αυτό.
·         Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων που, σε συνδυασμό με τις τριμελείς επιτροπές που προβλέπει το Π.Δ 79,  θα οδηγήσουν σε πολυπληθή τμήματα και σε μεγαλύτερη μείωση των θέσεων εργασίας

    Το οποιοδήποτε παιχνίδι των διαρροών και των διαψεύσεων έχει ακριβώς σαν στόχο την προετοιμασία του εδάφους για την οριστική εφαρμογή όσων αναφέρονται στο τρίτο Μνημόνιο: «οι αρχές, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, θα επικαιροποιήσουν, έως τον Απρίλιο του 2016, την αξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ το 2011» και «δεσμεύονται να ευθυγραμμίσουν τον αριθμό διδακτικών ωρών ανά μέλος του προσωπικού, καθώς και την αναλογία μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό, με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018» (Ν4336/2015, άρθρο 3, παρ. Γ.4.1). Είναι χαρακτηριστικό, ότι η αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου ακόμη και κατά μία ώρα, επαρκεί για να εκμηδενιστούν οι προσλήψεις αναπληρωτών.
   Σήμερα, ο ΟΟΣΑ έχει ήδη παραδώσει την ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος  και αναμένεται η παράδοση της τελικής έκθεσης η οποία θα δρομολογήσει και τις εξελίξεις. Το πότε αυτή θα υλοποιηθεί ή το ποια μορφή θα έχει (αν θα είναι οριζόντια, αν θα στοχεύσει κυρίως στο ωράριο των παλαιότερων εκπαιδευτικών, αν θα αυξηθούν τα απαιτούμενα χρόνια για να αλλάξει κάποιος κλιμάκιο ωραρίου, κτλ.) είναι ερωτήματα των οποίων οι απαντήσεις εξαρτώνται από τη γενικότερη πολιτική και δημοσιονομική συγκυρία, αλλά και από τα δικά μας αντανακλαστικά.  Το ζητούμενο είναι αν θα μπορέσουμε να αντιπαραθέσουμε στη διαιώνιση της εξοικονόμησης και στην αντιεπιστημονική και αντιπαιδαγωγική συνταγή του ΟΟΣΑ, τις ανάγκες, τα δικαιώματα και τους αγώνες μας.  Το χρωστάμε στη νέα γενιά και στα δικαιώματά της . Να ορθώσουμε τις αντιστάσεις μας!

                       Καμία αναμονή, καμία ανοχή, καμία ανάθεση,  καμία καθυστέρηση!

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στην Απεργία
την ΠΕΜΠΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2017
και στην Απεργιακή Συγκέντρωση

Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 11:00πμ