13 Ιανουαρίου 2016

Συλλαλητήριο, Σάββατο 16 Γενάρη και ώρα 12.00, στην Ομόνοια.

      

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά στην αποδόμηση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, μέσω  των σαρωτικών ανατροπών στην κοινωνική ασφάλιση.  Πρόκειται για πρωτοφανή νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση, που υπερβαίνει αντιδραστικά όλους τους προηγούμενους  νόμους.  Ο νέος νόμος δεν έρχεται για να «σώσει» το ασφαλιστικό: κατεδαφίζει απλά ό,τι είχε απομείνει από το ανεπαρκές ελληνικό αναδιανεμητικό σύστημα. Διαλύει  ό,τι άφησαν όρθιο από το ασφαλιστικό σύστημα οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μετατρέποντας το σε ανταποδοτικό – κεφαλαιοποιητικό, που θα βασίζεται απλά και μόνο στη λογική  και τα κελεύσματα της αγοράς.
   Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της τομής που ετοιμάζουν, στο νέο ασφαλιστικό πακέτο θα περιλαμβάνονται μέτρα σοκ:
·         Μειώσεις στις κύριες συντάξεις, τόσο στις νέες για τις οποίες θα εφαρμοστεί νέος τρόπος υπολογισμού που οδηγεί σε μικρότερες αποδοχές, όσο και στις ήδη καταβαλλόμενες, οι οποίες θα επανυπολογιστούν με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.
·         Κατάργηση όλων των κατώτατων συντάξεων για όσους αποχωρούν από 1/7/2015 και μετά. Μπορεί να μοιάζει ακραίο αλλά τα νέα ποσά για τις κατώτατες κύριες συντάξεις θα ξεκινούν από τα 170 ευρώ.
·         Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Το ψαλίδι θα ξεκινά από 8% και θα φτάνει το 15 ή και το 30%. Αν δε στη δήθεν διαπραγμάτευση επιλέξουν να μην περικοπούν κύριες συντάξεις για να ξεγελάσουν την κοινωνία, τότε η περικοπή θα είναι ισοδύναμα μεγαλύτερη στις επιουρικές συντάξεις
·         Περικοπές ως 40% στα μερίσματα του Δημοσίου.
·         Μείωση κατά 10% ως 15% στο νέο εφάπαξ.
·         Χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα να το χάνουν 70.000 δικαιούχοι.
   Είναι απολύτως φανερή  η ανάγκη  συγκρότησης ενός μετώπου  άμεσης συλλογικής δράσης,  για την ανατροπή της μνημονιακής βαρβαρότητας.  Καλούμε τους πρωτοβάθμιους συλλόγους, τις ομοσπονδίες, όλα τα συνδικάτα και τους συναδέλφους σε μια πραγματική αγωνιστική ενότητα για την αποτροπή της ψήφισης των μέτρων αυτών . Σε αυτή τη «μάχη των μαχών» δεν μπορεί να λείψει κανένας! Αυτή η μάχη πρέπει να είναι νικηφόρα! Μπορούμε να τους σταματήσουμε!
Ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης μας αφορά ως κοινωνία!

Πρώτο βήμα το συλλαλητήριο που οργανώνει η ΑΔΕΔΥ. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν δυναμικά!


12 Ιανουαρίου 2016

Καταγγελία της καταστολής στην κινητοποίηση των εργαζομένων στις 8-1

  
  
 Καταγγέλλουμε την προσπάθεια καταστολής και εκφοβισμού των αγώνων των εργαζομένων και του κινήματος που επιχειρεί η κυβέρνηση στα χνάρια των προκατόχων της.   
   Χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, νεολαίοι και γυναίκες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων και διαδήλωσαν μαζικά έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εργασίας. Δήλωσαν την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά τους να πρωτοστατήσουν, για να οργανωθεί ένα ισχυρό μέτωπο, ανάχωμα στα  σχέδια  κυβέρνησης και δανειστών. Απέναντί τους, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρέταξε τις δυνάμεις καταστολής, όπως έκαναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για να χτυπήσουν το κίνημα και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους.
    Ο δρόμος της καταστολής, των απειλών και της χειραγώγησης των αντιδράσεων δεν πρόκειται να αποδώσει ούτε από αυτή την κυβέρνηση. Για ολόκληρη την κοινωνία, η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης- η μεγάλη κλοπή του μέλλοντός μας- αποτελεί αιτία πολέμου για τον κόσμο της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας.  Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους όπως και πριν !


Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Άλλος δρόμος υπάρχει και είναι αυτός που ανοίγουν οι αγώνες μας!

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συλλόγου μας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Α’ ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

          




Σας προσκαλούμε 

στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης
Πίτας του Συλλόγου μας, 

που θα γίνει στο  εστιατόριο  “ΤΑ ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ”    (παραλία Σεληνίων)
την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 13:00
με πολύ πλούσιο μενού, κέφι, άφθονο κρασί και ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει
και η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς.
ΤΙΜΗ ΕΙΣΟΔΟΥ 15 ευρώ
Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή στα μέλη του Δ.Σ.


ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!!!!!

11 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κατά τη συνεδρίασή του στις 5/1/2016 εκτίμησε ότι:
Οι προτάσεις της Κυβέρνησης προς το κουαρτέτο των δανειστών δεν συνιστούν, όπως αυτή ισχυρίζεται, ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα σώσει την κοινωνική ασφάλιση, αλλά νέα λεηλασία των συντάξεων με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη σύνταξη από 1/1/2016.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της από το τρίτο μνημόνιο για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1,8 δις ευρώ το 2016, προκειμένου να τα δώσει στους δανειστές για την αποπληρωμή του επαχθούς, παράνομου και άδικου δημοσίου χρέους της χώρας.
Στις μειώσεις των συντάξεων που έχουν γίνει ήδη (αυξήσεις εισφορών για την υγεία κ.ά.) και στα νέα όρια ηλικίας προστίθεται πλέον ο πυρήνας (βασική – αναλογική σύνταξη) που διαλύει εκ βάθρων τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης!
Η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό αποτελεί την ταφόπλακα για τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης αφού ορίζει προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης για τον καθένα, ολοκληρώνει το σχεδιασμό που υπήρχε εξαρχής για το ασφαλιστικό, νομιμοποιεί όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους και διατάξεις.
Μετά από 11 μειώσεις των συντάξεων που έγιναν από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τις 2 επιπλέον που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το καλοκαίρι, σχεδιάζουν τώρα νέες δραστικές μειώσεις σε όλους τους συνταξιούχους, περιορίζουν με νέα εισοδηματικά κριτήρια τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, μέχρι την οριστική κατάργηση του και μειώνουν τις αναπηρικές συντάξεις.
Το κουαρτέτο των δανειστών στις «διαπραγματεύσεις» θα αξιοποιήσει αυτές τις προτάσεις ως πρώτο βήμα, για να διασφαλίσει αυτό που έχει ψηφιστεί στο 3ο μνημόνιο, δηλαδή τη μετατροπή όλων των συντάξεων (νυν καταβαλλομένων και μελλοντικών) σε επιδόματα φτώχειας και εξαθλίωσης.
2
Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για τον κόσμο της εργασίας και για τον λαό συνολικότερα και για αυτό πρέπει με τους καλύτερους και μαζικότερους όρους να δοθεί η μάχη για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης.
Για να είναι όμως αποτελεσματική, σε όφελος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και της ελληνικής κοινωνίας, αυτή η μάχη πρέπει να πάρει πανεργατικά και παλλαϊκά χαρακτηριστικά, που σημαίνει ενημέρωση και ενεργοποίηση όλων των εργαζομένων και του λαού, μέσα από περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις.
Για τους λόγους αυτούς το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
αποφάσισε
την κήρυξη Απεργίας, με στόχο να λάβει χαρακτηριστικά παλλαϊκού ξεσηκωμού, ενάντια στην αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση» της Κυβέρνησης.
Η ημερομηνία και η διάρκεια θα καθοριστούν από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αφού προηγηθούν οι απαραίτητες ενέργειες συντονισμού με όλους τους άλλους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς.
Επίσης, ομόφωνα αποφάσισε
1. Συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016, ώρα 12:00 στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή. Το Γενικό Συμβούλιο καλεί τα Ν.Τ. Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ιωαννίνων κ.ά. να διοργανώσουν συλλαλητήρια στις έδρες των περιφερειών αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις και όποιες άλλες δράσεις αντίστασης κρίνουν πρόσφορες.
2. Τον συντονισμό με ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, επιστημονικούς φορείς, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, αγρότες και νεολαία για να δοθεί από κοινού η μάχη για την υπεράσπιση του Κοινωνικού Ασφαλιστικού Συστήματος και για να αποτραπεί η ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Για τον σκοπό αυτό καλεί σε σύσκεψη τους παραπάνω φορείς τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 11:00 στα γραφεία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. (Φιλελλήνων και Ψύλλα 2).
3. Για την προετοιμασία της Απεργίας, των Συλλαλητηρίων και γενικά του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο καλεί:
 Σε σύσκεψη τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 13:30 στο ξενοδοχείο Αμαλία (Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 10).
 Τα Πρωτοβάθμια Σωματεία να προγραμματίσουν Γενικές Συνελεύσεις με συμμετοχή των μελών του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., για ενημέρωση – συζήτηση του Ασφαλιστικού και αποφάσεις για πρόγραμμα δράσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
3
 Επίσης για την προβολή και την ενημέρωση επί των θέσεων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.:
i. Να σταλεί επιστολή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. προς όλους τους Βουλευτές που θα τεκμηριώνει το γιατί δεν πρέπει να ψηφίσουν τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης
ii. Την έκδοση φυλλαδίου με ανάλυση των επιπτώσεων του Νομοσχεδίου και ταυτόχρονα απάντηση στους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης
iii. Την προβολή των θέσεων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
4. Επίσης:
 τη συμμετοχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην παράσταση διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό που διοργανώνουν συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 12:00 στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Σταδίου 29).
 τη συμπαράσταση στον αγώνα της Ομοσπονδίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) ενάντια στην εκχώρηση των ελληνικών

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ "ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ- ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ"

Παρατήρηση 1η: Το σύστημα δεν αφορά κατ' αρχήν τους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΟΤΑ, καθώς γι' αυτούς θα εκδοθεί ειδικός νόμος. Προβλέπεται, ωστόσο, ότι το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργεί με ενιαίους κανόνες για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα.
            Παρατήρηση 2η: Το ΕΚΑΣ καταργείται από την 1-1-2020 και αντικαθίσταται από την εθνική σύνταξη.
            Παρατήρηση 3η: Με το άρθρο 6 παρέχονται οι εννοιολογικοί προσδιορισμοί, που διέπουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Από την διατύπωση αυτών προκύπτει, ότι (α) η βασική (εθνική) σύνταξη και μόνο χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ η αναλογική σύνταξη χρηματοδοτείται από τις εισφορές. Συνεπεία αυτού, η πρόβλεψη της συνολικής εγγυητικής ευθύνης του κράτους για το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών, μάλλον είναι κενή περιεχομένου (β) με την παράγραφο 4 του εν λόγω άρθρου οριστικοποιείται η απώλεια των δώρων, αφού πλέον ρητώς προβλέπεται, ότι η σύνταξη καταβάλλεται σε 12μηνη βάση.
            Παρατήρηση 4η: Η εθνική Σύνταξη καταβάλλεται πλήρης σε όσους διαμένουν στην Ελλάδα για 40 έτη μεταξύ των 15 και 67 ετών. Σε περίπτωση που υπολείπεται ο χρόνος διαμονής τα 40 έτη καταβάλλεται μειωμένη κατά 1/40 για κάθε χρόνο, που υπολείπεται των 40 ετών.
            Σε περιπτώσεις δικαιούχων δύο συντάξεων (πχ Δημόσιο και ΕΤΑΑ), η εθνική σύνταξη καταβάλλεται μια και μόνο φορά. Η πρόβλεψη αυτή θα επιφέρει σοβαρές μειώσεις σε όσους θα ελάμβαναν δύο συντάξεις, έχοντας καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές και στους δύο ασφαλιστικούς φορείς, καθώς θα στερηθούν ένα μέρος της σύνταξης τους.
            Παρατήρηση 5η: Για την εξαγωγή της ανταποδοτικής σύνταξης λαμβάνεται υπόψη πλέον ενιαία το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και όχι τα τελευταία πέντε καλύτερα έτη της τελευταίας δεκαετίας ή ο τελευταίος μισθός. Σημειώνεται, ότι για την εξαγωγή του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου δεν λαμβάνονται υπόψιν τα επιδόματα αδείας και τα δώρα εορτών παρά το γεγονός, ότι και γι' αυτά έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές. Αντίστοιχα, δεν λαμβάνεται υπόψη το τελευταίο έτος πριν την υποβολή αιτήσεως συνταξιοδότησης. Σημειωτέον, ότι σε περίπτωση (που είναι τρομερά συνήθης στο ΙΚΑ) που δεν μπορεί να εξαχθεί με βεβαιότητα το ποσό των συντάξιμων αποδοχών για συγκεκριμένα διαστήματα, τότε η σύνταξη υπολογίζεται παραλειπομένων των διαστημάτων αυτών.
            Παρατήρηση 6η: Το νομοσχέδιο δημιουργεί ουσιαστικά συνταξιούχους δύο (και περισσότερων στην πραγματικότητα) ταχυτήτων, διακρίνοντας μεταξύ αυτών, που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και όσων πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από την 1-1-2016 και εφεξής. Η ως άνω πρόβλεψη έρχεται σε πλήρη αντίθεση προς την αρχή της ισότητας καθώς ασφαλισμένοι, που έχουν καταβάλλει ίδιες ή και μεγαλύτερες εισφορές σε σχέση προς τους ήδη συνταξιούχους θα βρεθούν να λαμβάνουν μικρότερες συντάξεις. Η παραβίαση της αρχής της ισότητας καθίσταται εντονότερη εάν λάβει κανείς υπόψη του, ότι το ίδιο το σχέδιο νόμου κάνει λόγο περί "ανταποδοτικής" συντάξεως, ήτοι συντάξεως, που στηρίζεται στην σχέση μεταξύ εισφορών και παροχών. Από την άλλη πλευρά, το σχέδιο προβλέπει τον επανυπολογισμό εντός του έτους 2016 όλων των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, με σκοπό τόσο οι νέες όσο και οι παλιές συντάξεις να έχουν κοινή μορφή και κοινούς κανόνες υπολογισμού (βασική-αναλογική, ίδιοι δείκτες αναπλήρωσης).
            Η σκοπιμότητα πίσω από τον εν λόγω επανυπολογισμό έγκειται στο γεγονός, ότι μέσω αυτού, η Κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει κρίνει, ότι όλες οι περικοπές, που έλαβαν χώρα από το 2012 μέχρι το 2014 είναι αντισυνταγματικές. Ήδη δε από τον Ιούνιο 2015 θα έπρεπε να σταματήσουν οι περικοπές αυτές, ενώ πλέον λόγω μη συμμόρφωσης οφείλονται σε όλους τους συνταξιούχους όλα τα ποσά των περικοπών, που συνέχισαν να παρακρατούνται από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα. Σημειώνεται, ότι μεταξύ των περικοπών, που έγιναν το έτος 2013 στις συντάξεις ήταν και η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας. Είναι συνεπώς, έωλο το επιχείρημα, ότι δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις των ήδη συνταξιούχων από την στιγμή, που αυτές θα έπρεπε να έχουν ήδη αποκατασταθεί στα επίπεδα του 2012 και πλέον μετά την παρέμβαση της Κυβέρνησης θα μείνουν στα επίπεδα, που έχουν διαμορφωθεί στο τέλος του 2015, καθώς εκτός των ήδη υφιστάμενων το έτος 2014 περικοπών προστέθηκαν και οι περικοπές του 6% στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο 2015.
             Οι κατηγορίες, που διαμορφώνει το σχέδιο νόμου είναι οι εξής:
            (α) όσοι είναι ήδη συνταξιούχοι. Στην περίπτωση αυτή οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις επανυπολογίζονται βάσει των διατάξεων του νόμου, που θα εκδοθεί, όπως και ανωτέρω εκτέθηκε. Συνεχίζουν δε να καταβάλλονται στο ύψος, που ήταν πριν τον επανυπολογισμό τους μέχρι το έτος 2018. Μετά το έτος αυτό, το επιπλέον ποσό θα συνεχίσει να καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά και θα μειωθεί μέχρι την τελική εξάλειψη του με την αντιστοίχιση των συντάξεων, όσων θα συνταξιοδοτηθούν μετά την έκδοση του νόμου.
            (β) σε όσους υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά την δημοσίευση του νόμου, δημιουργούνται περαιτέρω κατηγοριοποιήσεις. Έτσι, όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μέσα στο 2016 και το ποσό της σύνταξης που τους αναλογεί υπολείπεται του ποσού της σύνταξης, που θα εκδίδονταν σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς κατά ποσοστό άνω του 20%, το ήμισυ της διαφοράς καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά μέχρι την εξάλειψη της από τις αυξήσεις των συντάξεων. Σε όσους βγουν σε σύνταξη το 2017 καταβάλλεται το 1/3 της διαφοράς και σε όσους βγουν σε σύνταξη το 2018 το 1/4 της διαφοράς.
            Οι συντάξεις, που θα χορηγηθούν μετά την έκδοση του νόμου, αναπροσαρμόζονται (αυξάνονται) βάσει υπουργικής απόφασης, στην βάση συντελεστή, που εξαρτάται από την αύξηση του ΑΕΠ και την μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.  Το "σχέδιο" του Υπουργείου φαίνεται να είναι, ότι οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα παραμείνουν σταθερές (με την προσωπική διαφορά) μέχρι, που αυτή να εξανεμιστεί από τις αυξήσεις, που θα λάβουν οι νέοι συνταξιούχοι.
            Παρατήρηση 7η: Προβλέπεται, ότι όσοι έχουν λάβει σύνταξη από έναν ασφαλιστικό φορέα και διαθέτουν χρόνο ασφάλισης ή έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε άλλον ασφαλιστικό φορέα, μπορούν να ζητήσουν την προσαύξηση της σύνταξης τους με προσμέτρηση του χρόνου ασφάλισης. Πρακτικά, η διάταξη φαίνεται να σημαίνει ότι όσοι είναι ασφαλισμένοι σε  δύο φορείς και υπό τις παρούσες συνθήκες θα ελάμβαναν δύο συντάξεις, πλέον θα λαμβάνουν μια με προσμέτρηση του χρόνου ασφάλισης, που έχουν διανύσει στον άλλο ασφαλιστικό φορέα. Η μείωση, σε αυτή την περίπτωση είναι τεράστια, καθώς αφενός θα λάβουν μόνο μια εθνική σύνταξη (άρα απώλεια 384 ευρώ) και δεν θα λάβουν δύο συντάξεις αλλά μια, με προσαύξηση του χρόνου ασφάλισης βάσει αναλογιστικής μελέτης, που θα γίνει στο μέλλον.
            Αντίστοιχα, σε όσους είναι ήδη συνταξιούχοι περισσότερων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, το νομοσχέδιο προβλέπει, ότι θα καταβληθεί το άθροισμα των συντάξεων, χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν θα καταβάλλεται η εθνική σύνταξη δύο φορές (πράγμα, μάλλον δύσκολο, αφού σε άλλο άρθρο προβλέπει, ότι η εθνική σύνταξη καταβάλλεται μία φορά και μόνο).
            Παρατήρηση 8η: Προβλέπεται, ότι θα εκδοθεί μέσω προεδρικού διατάγματος, που θα καταρτισθεί μέσα στο έτος 2016 ενιαίος κώδικας κοινωνικής ασφάλισης. Μέχρι την έκδοση του όλα τα θέματα, που δεν ρυθμίζονται από το νομοσχέδιο (παροχές, εισφορές, οφειλές κλπ) διέπονται από την νομοθεσία του ΙΚΑ, που εφαρμόζεται αναλογικά. Φρονώ, ότι είναι πρακτικά αδύνατο να εκδοθεί ενιαίος Κώδικας Ασφάλισης εντός ενός τόσο σύντομου χρονικού διαστήματος. Το δυστύχημα είναι, ότι δεν προβλέπεται η εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων διατάξεων αλλά των διατάξεων, που αφορούν στο ΙΚΑ. 
            Παρατήρηση 9η: Το σχέδιο νόμου παραβλέπει πλήρως όλα τα τεχνικά ζητήματα, που σχετίζονται με την εφαρμογή του. Η πρόβλεψη του επανυπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων αλλά και η πολύπλοκη διαδικασία για την έκδοση των νέων, απαιτεί τεράστια προσπάθεια εκ μέρους των υπηρεσιών και είναι εξαιρετικά αμφίβολο, εάν μπορεί τελικώς να πραγματοποιηθεί και σε ποιό βάθος χρόνου. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, ότι ήδη σήμερα εκκρεμούν 180.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης όγκος, που σωρεύτηκε εξαιτίας  της παρέμβασης στο ασφαλιστικό το καλοκαίρι του 2015. Η διοικητική ενοποίηση των φορέων, αντίστοιχα, χωρίς καμία μελέτη των πρακτικών δυνατοτήτων, επί των οποίων μπορεί να στηριχθεί φαίνεται ανέφικτη. Η ενοποίηση της νομοθεσίας σε έναν κοινό κώδικα φαντάζει, εξίσου, ανεδαφική.
            Παρατήρηση 10η: Το κρισιμότερο ίσως σημείο, που προβληματίζει είναι το γεγονός, ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου είναι ακοστολόγητο. Οι πηγές και οι πόροι του ασφαλιστικού συστήματος, που θα διασφαλίσει την βιωσιμότητα του, η μελέτη των επιμέρους παραμέτρων, που θα δώσει την δυνατότητα στο σύστημα να λειτουργήσει για το μέλλον, δεν προκύπτουν από το σχέδιο, το οποίο περιέχει μόνο αυξήσεις εισφορών σε όλα τα επίπεδα (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες). Εάν αναλογιστεί κανείς, ότι την ίδια στιγμή επίσης, χωρίς καμία κοστολόγηση και χωρίς καμία ουσιαστική μελέτη, μεταφέρει όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία των εναπομείναντων ταμείων σε ένα "κουβά", γεννά σοβαρά θέματα αναφορικά με την διαχείριση της περιουσίας των ταμείων, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα και τις ζημιές, που ενδεχομένως επιχειρείται να κρυφτούν κάτω από το χαλί.

Η Νομική Σύμβουλος της Δ.Ο.Ε.

Μαρία Μαγδαληνή Τσίπρα

Ανακοίνωση για έναν μικρό μαθητή

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. του Ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», «Ν. Καζαντζάκης» και «Φαιστός» κοινοποιούν την προσπάθεια που καταβάλλει ένας μικρός μας μαθητής.
Ο Μάνος, μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Χουδετσίου, διαγνώστηκε με όγκο στο κεφάλι και χρειάζεται άμεσα τη βοήθεια όλων μας προκειμένου να μεταφερθεί στο Λονδίνο για επέμβαση.
Οι δάσκαλοί του, παρακαλούν θερμά τον καθένα και την καθεμιά από εσάς χωριστά, να βοηθήσει όπως μπορεί το μικρό μας μαθητή. 
Ο Μάνος μας είναι ένα δυνατό και υπέροχο παιδί και ευχόμαστε με όλη μας την αγάπη να βγει δυνατότερος από αυτή τη δοκιμασία. 
Μάνο, είμαστε όλοι δίπλα σου και σε αγαπάμε πολύ... 

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
IBAN . GR41 0172 7540 0057 5405 6862 164
ΜΑΛΛΙΩΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΜΑΛΛΙΩΤΑΚΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ