27 Απριλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



                

                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
     
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                                           ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ-
                                                                       ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                                    ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ


       Την Πέμπτη 23 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου ανοικτή συζήτηση, μετά από κάλεσμα   των Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Σαλαμίνας και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων- Μαθητών Δήμου Σαλαμίνας. Η συζήτηση έγινε παρουσία  εκπροσώπων: του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της Παναττικής Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, των προέδρων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών σχολείων του νησιού, της προέδρου των καθαριστριών, αντιπροσωπείας των σχολικών τροχονόμων, των διευθυντών των σχολείων, των προϊσταμένων νηπιαγωγών, εκπαιδευτικών και πλήθους γονέων.

   Θέμα της συνάντησης ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα στη Σαλαμίνα, προβλήματα που προκύπτουν  από την υποχρηματοδότηση  αλλά και από τον μη σύννομο τρόπο λειτουργίας της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Έγινε εκτενής αναφορά στις άκαρπες μέχρι τώρα προσπάθειες να βρεθεί λύση στα πλαίσια του Δήμου Σαλαμίνας (συνάντηση με τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, συνάντηση με τη Δήμαρχο και στη συνέχεια με τον Αντιπεριφερειάρχη, παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο,  αίτηση στον Δήμο  για επίσημα στοιχεία για τα θέματα διαχείρισης και χρηματοδότησης και των σχολικών μονάδων ).
   Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν έγινε σαφές ότι η λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής  δεν ακολουθεί την κείμενη νομοθεσία, γεγονός που δυσχεραίνει την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων του νησιού. Ειδικότερα, οι διευθυντές και προϊσταμένες εξέφρασαν τα παράπονα τους  για την καθυστέρηση και την αγνόηση αιτημάτων στις ελλείψεις των σχολικών μονάδων τους (λειτουργικές, κτιριακές, αναλώσιμων) και υπογράμμισαν την αδυναμία του Δ.Σ. της ΣΕΠΕ να διαχειριστεί τις ανάγκες των σχολείων και να ανταποκριθεί σε αυτές . Από την πλευρά τους οι γονείς εξέφρασαν την ανησυχία τους για  τις ελλείψεις στις σχολικές μονάδες και για  το γεγονός ότι σε ένα κράτος όπου η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και δωρεάν αναγκάζονται να βάζουν συχνά πυκνά το χέρι βαθιά στην τσέπη για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων.
  Η συνάντηση έκλεισε με την από κοινού απόφαση συνέχισης του αγώνα και την καταγγελία του προβλήματος σε κάθε υπερκείμενη αρχή και ελεγκτικό μηχανισμό. Σε αυτό το πλαίσιο ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ δεσμεύτηκε πως η ΔΟΕ θα παράσχει  κάθε κάλυψη για τον σκοπό αυτό. Επίσης σημαντική εξέλιξη , μετά από την πρωτόγνωρη συμμετοχή σε αυτή τη συνάντηση, αποτελεί η  προοπτική  συντονισμού όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας για την προάσπιση του δημόσιου σχολείου και τη διεκδίκηση λύσεων σε όλα τα ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: