14 Μαρτίου 2016

Προσφυγικό: επόμενα βήματα

«Αλληλεγγύη των δυστυχισμένων! Να το σύνθημα μιας καινούργιας δράσης, που μπορεί να φέρει τα πιο χειροπιαστά αποτελέσματα. Αλληλεγγύη οργανωμένη, ενεργητική ζωντανή, θετική και έμπρακτη, είναι ο πρώτος όρος της σωτηρίας»  Δ. Γληνός (1932).


 Προσφυγικό: επόμενα βήματα


     Ο Σύλλογός μας από την αρχή της σχολικής χρονιάς προσπάθησε να βάλει στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του το προσφυγικό πρόβλημα. Με τις δράσεις μας υποστηρίξαμε έμπρακτα το δικαίωμα των θυμάτων πολέμων, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων κι αντιδημοκρατικών καθεστώτων να αναζητήσουν άσυλο σε άλλες χώρες και να συνεχίσουν εκεί τη ζωή τους με ασφάλεια. Στις δράσεις αυτές συναντηθήκαμε με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που γύρισε την πλάτη στις μικροπρεπείς και φοβικές φωνές του ρατσισμού και στα αδιέξοδα του απομονωτισμού. Γνωρίζουμε καλά ότι τα παραπάνω είναι ελάχιστα. Είναι μεν απαραίτητα για να αποφύγουν οι πρόσφυγες κι η κοινωνία μας τα χειρότερα, δεν είναι όμως ικανά, ούτε τη λύση του προβλήματος των προσφύγων να προωθήσουν, ούτε στην αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγιάς να συμβάλλουν.  
    Η απάνθρωπη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την  πολιτική των κλειστών συνόρων, οδηγεί σε εκατόμβες νεκρών. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των προσφύγων χρειάζεται να εξασφαλιστεί ασφαλής δίοδος προς τους τόπους προορισμού τους: να πέσουν οι φράχτες, να ανοίξουν τα σύνορα και να προσφερθεί άσυλο στους πρόσφυγες. Να δημιουργηθούν ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες καταγραφής – από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων παιδιών - κι απευθείας μεταφορά τους από την Τουρκία στις χώρες προορισμού τους. Για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που γεννούν την προσφυγιά, πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του πολέμου στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό σημαίνει καταρχήν ότι τα αντιφατικά γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μικρότερων περιφερειακών δυνάμεων, όπως της Τουρκίας, πρέπει να παραδώσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, που μέχρι τώρα κρατούν, στα δικαιώματα των λαών. Σημαίνει επίσης ότι οι συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση νέων βαρβαρικών δυνάμεων, όπως ο ISIS, πρέπει να εξαλειφθούν. Πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο. Απαιτεί δυνάμεις που ούτε να υπολογίσουμε δεν μπορούμε. Το μόνο που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για ένα ιδανικό, για το οποίο αξίζει να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας.
   Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάψει να συμβιβάζεται με τα αδιέξοδα της ευρωπαϊκής διπλωματίας και να προσπαθήσει να αποτρέψει τη συνέχιση της πολιτικής που αναπαράγει την τραγωδία των πνιγμών στο Αιγαίο, καθώς και την μετατροπή της χώρας σε αποθήκη ψυχών. Οι εθνικιστικές αντιπαλότητες στην Ευρώπη προωθούνται από την πολιτική που σήμερα κυριαρχεί κι όχι από την αμφισβήτησή της. Πρέπει επίσης να σταματήσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Η παρουσία αυτή δημιουργεί κινδύνους μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς και περιορίζει παράνομα τα δικαιώματα των προσφύγων. Ένας μηχανισμός που δημιουργεί πρόσφυγες δεν μπορεί να αποτελεί λύση στο ζήτημα.
   Η ελληνική κοινωνία πρέπει να οργανώσει καλύτερα την έμπρακτη διάθεσή της να βοηθήσει τους πρόσφυγες που έφτασαν στην πατρίδα μας. Κάθε οργανωμένος συλλογικός φορέας, με την ευθύνη του κράτους, πρέπει να συμβάλλει στην υλοποίηση ενός σχεδίου υποδοχής και περίθαλψης των προσφύγων. Το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος μας θα προσπαθήσει να συνεχίσει και να οργανώσει ακόμα καλύτερα την αλληλέγγυα δράση του στο πλευρό των προσφύγων, που βρέθηκαν στη χώρα μας. Το αμέσως προσεχές διάστημα:
·         Συμμετέχουμε καθημερινά στις δράσεις για τα παιδιά των προσφύγων στην είσοδο της Ε1 (3 - 6 μ. μ.) .
·         Πραγματοποιούμε την εκδήλωση για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας, η οποία είχε αναβληθεί.
·         Καλούμε τους συναδέλφους να αναδείξουν παιδαγωγικά στις σχολικές τάξεις θέματα που σχετίζονται με την προσφυγιά, τη μετανάστευση και τον πόλεμο. Είναι μια ευκαιρία να μάθουν οι μαθητές μας πως εκατομμύρια Έλληνες υποβλήθηκαν σε παρόμοιες, με αυτές που περνούν τώρα οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες που θαλασσοπνίγονται στα νερά του Αιγαίου, δοκιμασίες . Τη Δευτέρα 21 Μάρτη, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού, οργανώνουμε στα σχολεία μας παρόμοιες δράσεις.
·         Συμμετέχουμε στο τετραήμερο διεθνούς αντιρατσιστικής κινητοποίησης (18-21 Μάρτη).
1.      Την Παρασκευή 18 Μάρτη, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256), συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις, στα εργαστήρια, στη συναυλία ενίσχυσης των ομάδων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στα νησιά (μέχρι στιγμής συμμετέχουν: Φοίβος Δεληβοριάς, Ζερβουδάκης κ.α.), στηρίζουμε τη δράση της κοινωνικής κουζίνας «ο άλλος άνθρωπος Σαλαμίνα», μαγειρεύοντας και τρώγοντας συλλογικά.

2.       Το Σάββατο 19 Μάρτη συμμετέχουμε στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ. Στην Ελλάδα η κεντρική διαδήλωση θα γίνει στην Ομόνοια, στις 3μ.μ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: