18 Απριλίου 2016

Να μην περάσει το σχέδιο νόμου που προωθεί τη διάλυση του δημόσιου νηπιαγωγείου.

Αγαπητοί Γονείς,
  
    Στο πρόσφατο σχέδιο νόμου που κατατίθεται προς συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων περιλαμβάνεται ανάμεσα σε πληθώρα θεμάτων ένα άρθρο που αφορά την Προσχολική Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα αλλάζει ο απαιτούμενος αριθμός νηπίων προκειμένου να λειτουργήσει ένα τμήμα. Ενώ μέχρι τώρα απαιτούνταν 7 εγγραφές νηπίων (αφού η προσχολική εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική για τα προνήπια) ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε 14 για αστικές περιοχές και σε 5 για παραμεθόριες ή περιοχές όπου υπάρχει δυσκολία πρόσβασης. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;  

Α) Χιλιάδες νηπιαγωγεία συγχωνεύονται .
Β) Χιλιάδες εκπαιδευτικοί κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι
Γ) Τα προνήπια κατευθύνονται μεθοδευμένα προς την ιδιωτική εκπαίδευση με οικονομική επιβάρυνση των γονιών τους, αφού δεν θα υπάρχουν  πια  πλεονάζουσες θέσεις  γι΄ αυτά στα νηπιαγωγεία.

    Η αξιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, είναι αποκαλυπτική: “ Ο στόχος είναι η ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και η εξοικονόμηση δαπανών”. Γι’ αυτό μεγάλωσε το όριο των παιδιών ανά νηπιαγωγό. Για το κόστος. Η  προσχολική αγωγή είναι  όμως πιθανότατα το τελευταίο στο οποίο θα πρέπει να καταφύγει για “εξοικονόμηση δαπανών”. Γιατί  παρότι δεν της έχει δοθεί βαρύτητα,, όπως στις πραγματικά  ανεπτυγμένες χώρες που θεωρούν την προσχολική εκπαίδευση «επένδυση», είναι ένας ευαίσθητος χώρος που επηρεάζει και καθορίζει τις ζωές των παιδιών και των γονιών τους.
  Για όλους εμάς που δουλεύουμε στα νηπιαγωγεία και παρά τις αντιξοότητες προσπαθούμε με αίσθημα ευθύνης να λειτουργήσουμε  ένα «σχολείο ανοικτό» σε όλα τα παιδιά, θεωρούμε ότι πρόκειται για μια άδική επίθεση που διαλύει κυριολεκτικά τη βάση της εκπαίδευσης:

·        Διαλύει το σχολείο της γειτονιάς,
·        Υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης δημιουργώντας υπερμεγέθη τμήματα,
·        Αποκλείει τα προνήπια,
·        Αναγκάζει τους γονείς να καταφύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση «πληρώνοντας» την παιδεία που θα έπρεπε να τους παρέχεται δωρεάν.

   Το νηπιαγωγείο  δεν μπορεί να είναι παιγνίδι στα χέρια του εκάστοτε  υπουργού. Γονείς και εκπαιδευτικοί ενωμένοι ας διεκδικήσουμε το αυτονόητο:

Να μην περάσει το σχέδιο νόμου που προωθεί τη διάλυση του δημόσιου νηπιαγωγείου.


ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: