12 Απριλίου 2016

ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΑ

Με μια διάταξη - συμπλήρωμα του αντιεκπαιδευτικού  νόμου 3848/2010, της ιέρειας του νεοφιλελευθερισμού και του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ,  Άννας Διαμαντοπούλου, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ αποκαλύπτει σε πλήρη ανάπτυξη το σχέδιό της: μειωμένος προϋπολογισμός για προσλήψεις αναπληρωτών, ΜΗΔΕΝΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ, 190 εκ. μόλις από το ΕΣΠΑ για τα επόμενα 4 χρόνια (φέτος αξιοποίησαν 160 εκ.!!), αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο σύνολο των εργασιακών σχέσεων, με στόχο την εξοικονόμηση προσωπικού και τη μείωση του κόστους με κάθε τίμημα. Δομές του δημόσιου σχολείου τίθενται υπό αίρεση, θέσεις εργασίας εξανεμίζονται και χιλιάδες εκπαιδευτικοί καταδικάζονται σε χρόνια ανεργία!
   Κυρίως όμως, η  μοριοδότηση των κριτηρίων που θέτει η πρόταση επιδιώκει να δημιουργήσει μια ακραία ανθρωποφαγική αντιπαράθεση, σε συνέχεια των διαχωρισμών που τόσο καιρό καλλιεργήθηκαν τεχνηέντως, μεταξύ των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.  Η στόχευση είναι σαφής. Οι αναπληρωτές πρέπει να μείνουν διασπασμένοι και άρα διαχειρίσιμοι, δίχως εργασιακά δικαιώματα και δίχως να προβάλλουν αντίσταση μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις. Επιχειρεί, λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας να διχάσει εκ νέου τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς προκειμένου να μετακινηθεί η συζήτηση από το πραγματικά αναγκαίο τόσο για τη λειτουργία των σχολείων όσο και για τη λύση της χρόνιας εργασιακής περιπλάνησης:
     Το κλείσιμο της φετινής σχολικής χρονιάς με 3000 κενά και οι οικονομικοί περιορισμοί της επόμενης σχολικής χρονιάς αναδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας των σχολείων. Η συζήτηση περί συστήματος διορισμού είχε ως μόνη επιδίωξη την εφαρμογή του Ν.3848, της κ.  Διαμαντοπούλου, ώστε να δρομολογηθούν χιλιάδες απολύσεις (αναπληρωτών) διαρκείας. Κι αυτό γιατί οι ελάχιστες προσλήψεις της επόμενης χρονιάς μπορεί να είναι έως και 5000 λιγότερες. Το ερώτημα λοιπόν μπαίνει αμείλικτα:  πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία; Οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, οι προτάσεις-πορίσματα των ομάδων εργασίας στα πλαίσια του προσχηματικού Εθνικού «Διαλόγου» για την Παιδεία και η πλήρης ευθυγράμμιση της κυβέρνησης  με τις «βέλτιστες πρακτικές» του ΟΟΣΑ και της ΕΕ ανοίγουν τον δρόμο για αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών (αναπληρωτών και μονίμων).
    Στη βάση αυτή το Δ. Σ. του Συλλόγου Π.Ε. Σαλαμίνας καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. να αποσύρει άμεσα την τροπολογία – έκτρωμα για τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών και να νομοθετήσει με βάση τις  πάγιες θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, για ένα σύστημα διορισμών  με βάση την προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και την παλαιότητα του πτυχίου τους.
   Καλούμε το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. να επιληφθεί άμεσα του συγκεκριμένου θέματος ζητώντας την απόσυρση της συγκεκριμένης τροπολογίας κι απαιτούμε (για άλλη μια φορά) να αποχωρήσει η Δ.Ο.Ε. από τον προσχηματικό εθνικό  «διάλογο» για την Παιδεία, που μοναδικό στόχο έχει να δώσει επίφαση νομιμοποίησης στην εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών που εφαρμόζει το Υπουργείο.


·         ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ
·         ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΑΝΕΡΓΟΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ»!
·         ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 στις 11:30


Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων στη συγκέντρωση, το Δ.Σ. της ΔΟΕ έχει  κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. – 2 μ.μ.). Το Δ.Σ. του Συλλόγου Π.Ε. Σαλαμίνας  κηρύσσει μια επιπλέον ώρα (10π.μ. -11 π.μ. ), πριν το  τρίωρο της ΔΟΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: