13 Απριλίου 2016

Να αφήσει το Υπουργείο Παιδείας τα παιχνίδια με τα Νηπιαγωγεία

   Το Υπ. Παιδείας έσπευσε σήμερα με ανακοίνωση του να τονίσει ότι τα δημοσιεύματα για κατάργηση νηπιαγωγείων διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα για το θέμα της προσχολικής και ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν παραπλανητικές εντυπώσεις. Διαβεβαιώνει δε, ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μειωθεί ο αριθμός των νηπιαγωγείων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.
  Το ερώτημα βέβαια παραμένει: με ποια στόχευση καταθέτει σχέδιο νόμου στο οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αλλαγή στην οργανικότητα των νηπιαγωγείων και διπλασιάζεται ο ελάχιστος αριθμός παιδιών για λειτουργία Νηπιαγωγείου, από 7 σε 14 νήπια ; Το ίδιο το υπουργείο παραδέχεται στην αιτιολογική έκθεση ότι η ρύθμιση «συμβάλλει τα μέγιστα σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοικονόμηση δαπανών»  και ότι ο χαρακτηρισμός που θα λάβει κάθε νηπιαγωγείο «από τους διευθυντές εκπαίδευσης  και η έλλειψη διορισμών θα κρίνει και τη συνέχιση της λειτουργίας του ή την κατάργησή του».
     Είναι φανερό ότι στόχος του Υπουργείου Παιδείας, με δεδομένη την ανυπαρξία μόνιμων διορισμών, είναι να προχωρήσει σε μαζικές συγχωνεύσεις/καταργήσεις Νηπιαγωγείων ανά την Ελλάδα. 
    Ιδιαίτερα για την επαρχία  αλλά και για τις περιοχές  όπου, εξ αιτίας των άθλιων κτιρίων  στα οποία στεγάζονται τα νηπιαγωγεία, λειτουργούν τμήματα με μικρό αριθμό νηπίων, το κύμα των συγχωνεύσεων/καταργήσεων προβλέπεται μεγάλο. Αυτό θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης των νηπίων και θα οδηγήσει και στην απίστευτη ταλαιπωρία τους ,με μετακινήσεις ώστε να φτάσουν στο πλησιέστερο νηπιαγωγείο.  Εκτός αυτού, ετοιμάζονται νέες ρυθμίσεις για εναρμόνιση του ωραρίου λειτουργίας του Νηπιαγωγείου, με το προτεινόμενο ωράριο του ενός τύπου Δημοτικού σχολείου έως τις 1. 15 μ.μ. , ρυθμίσεις που θα επιφέρουν τη διάλυση του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, μέσω της διάσπασης του ενιαίου προγράμματός του και της μετάλλαξης της απογευματινής βάρδιας σε φύλαξη .
   
  Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο δωρεάν νηπιαγωγείο, το δημόσιο δωρεάν σχολείο, ενάντια στις πολιτικές διάλυσης της εκπαίδευσης.

Διεκδικούμε:


•     Άμεση απόσυρση του άρθρου 35 του Σχεδίου Νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση.
·            Δεκατετράχρονο εκπαιδευτικό σχεδιασμό. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, δημόσια και δωρεάν για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 χρονών, με αναλογία 1 προς 15.
·           Κανένα παιδί 4-6 ετών έξω από το δημόσιο σχολείο.
•  Ανέγερση νέων κτιριακών υποδομών, ικανών να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της προσχολικής αγωγής .
·           Ίδρυση νέων Νηπιαγωγείων.
·            Άμεσος μόνιμος μαζικός  διορισμός των απαιτούμενων Νηπιαγωγών (σύμφωνα με τις ανάγκες της εκπαίδευσης κι όχι τη δημιουργική λογιστική της κυβέρνησης).

Καλούμε τις συναδέλφους νηπιαγωγούς:

·         να συμμετάσχουν δυναμικά και μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 στις 11:30 π.μ., απαιτώντας την άμεση απόσυρση του άρθρου 35, παρ. 1α του επίμαχου νομοσχεδίου.
·         να συμμετάσχουν την Κυριακή, 17/4 στις 6.30, στα γραφεία της ΔΟΕ ( Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα) στην συνέλευση του Συντονιστικού Νηπιαγωγών. Οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί απέδειξαν και στη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση- χειραγώγηση ότι συντονισμένα και ενωτικά μπορούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε τέτοια επίθεση.
·         Καλούμε τέλος, όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στον Σύλλογο, να ζητούν ενημέρωση από τα μέλη του Δ.Σ. και να συμμετέχουν μαζικά στις διαδικασίες του Συλλόγου, γιατί τα ζητήματα που ανοίγουν από την κυβέρνηση είναι σημαντικότατα και κυρίως αρνητικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: